Cumula - Innoveer uw klantcontact en communicatie-infrastructuur

Sommige mensen noemen het Internet of Things (IoT) een van de meest veelbelovende nieuwe ontwikkelingen op het gebied van technologie van de afgelopen jaren. Andere mensen doen IoT af met ‘ach, dit is weer zo’n nieuwe hype’. Als je het afmeet aan het aantal congressen en seminars op dit gebied, dan kan je inderdaad wel stellen dat het hype stadium niet ver weg meer is. Staat het bestaan van uw bedrijf op het spel als u deze boot mist of is IoT een hype die wel weer voorbijgaat?

What’s new?

Is IoT eigenlijk wel echt iets nieuws vragen sommige mensen zich af, omdat sommige toepassingen in het verleden ook al werden gebruikt. Zo werd tracking & tracing bijvoorbeeld voor plaatsbepaling van auto’s of pakketjes al heel lang toegepast. Ook zijn er al lang slimme domotica oplossingen in de zorgsector en in sommige gebouwen en woningen.

‘So what’s new?’ kan je je afvragen. Het antwoord is dat IoT wel degelijk in een nieuwe fase terecht is gekomen. Dat heeft te maken met diverse ontwikkelingen die ertoe hebben geleid dat er ten eerste veel meer technische mogelijkheden op dit terrein bij zijn gekomen. En ten tweede: die technologie is er nu tegen een kostprijs die lager ligt dan in het verleden. Een lagere kostprijs betekent dat de business case voor het toepassen van deze technologie tegenwoordig eerder rond komt.

Nieuwe IoT netwerken

Eén van de nieuwe ontwikkelingen in IoT is het beschikbaar komen van nieuwe mobiele netwerken, de zogenaamde Low Power Wide Area Networks (LPWAN). Sinds 2016 zijn er in Nederland al twee LPWAN’s met landelijke dekking beschikbaar: LoRa van KPN en SIGFOX van Aerea. Andere mobiele operators zijn ook druk doende en hebben lokaal ook al LPWAN’s beschikbaar.

Maar we hadden toch al mobiele netwerken? Dat klopt, via 3G/4G zijn ook IoT toepassingen mogelijk, maar alleen tegen een veel hogere kostprijs per aansluiting. Daarnaast is het zo dat LPWAN’s met hele kleine berichtjes werken die maar weinig bandbreedte vergen. Het grote voordeel daarvan is dat het verzenden van de berichtjes maar weinig energie gebruikt, zodat de IoT devices op batterijen kunnen werken die wel tien jaar meegaan. Daarom kunnen de IoT devices nu worden toegepast op allerlei plaatsen waar geen netspanning beschikbaar is. En dat verhoogt de toepasbaarheid enorm vergeleken met vroeger.

De LPWAN’s zorgen er dus voor dat IoT veel goedkoper per aansluiting is geworden en dat het geografisch veel breder toepasbaar is.

Lagere kosten van Internet of Things

Behalve de LPWAN’s zijn er ook andere ontwikkelingen die de kostprijs van IoT toepassingen verlagen en de mogelijkheden vergroten. Chips en sensoren zijn verkrijgbaar tegen steeds lagere prijzen en door de miniaturisering zijn ze steeds kleiner geworden. Een IoT device ter grootte van een luciferdoosje is makkelijker toepasbaar dan wanneer het zo groot is als een melkpak.

Ook de beschikbaarheid van computing power en opslagcapaciteit tegen lagere prijzen is sterk gegroeid. Dit is van belang voor de verwerking en opslag van grote hoeveelheden data die bij grootschalige toepassingen van IoT aan de orde zijn.

Daarnaast was er in het verleden nog een belemmering voor de grootschalige toepassing van IoT doordat het huidige internetprotocol IPv4 maar een beperkt aantal IP adressen beschikbaar heeft. Al die sensoren/IoT devices hebben ook een IP adres nodig en dat is met IPv4 dus een probleem. Door de komst van IPv6 is dat probleem in principe opgelost. De adoptie van IPv6 door bedrijven is weliswaar erg traag, maar het is oplosbaar.

IoT in nieuwe fase

Het Internet of Things is niet echt nieuw dus. Het bestond al in allerlei verschijningsvormen. Maar het is wel een nieuwe fase ingegaan. In die nieuwe fase zitten we nu volop. De kosten zijn enorm gedaald en de mogelijkheden zijn enorm gegroeid. Goede redenen om serieus te onderzoeken hoe u IoT kunt toepassen in uw sector en in uw bedrijf.

Hier vindt u meer informatie over Internet of Things in uw bedrijf.      

En hier meer algemene informatie over Internet of Things.

  • Nog geen reactie geplaatst

Post comment as a guest

Attachments

0